Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отново започна работа със затруднение - квестори броиха депутатите

Със затруднение започна работата на парламента и днес. Кворумът в залата беше отчетен с преброяване на депутатите, вместо с електронната система.

До ръчното преброяване се стигна, след като в началото на пленарното заседание очевидно имаше достатъчно депутати, които да се регистрират, но при регистрацията се оказа, че няма кворум. Затова председателят на парламента Михаил Миков поиска:

Очевидно в залата има достатъчно народни представители, които не желаят да се регистрират. Има два варианта - тези, които не желаят, да напуснат или да се регистрират народните представители, за да не правим преброяването с квесторите в залата. Конституцията е изрична в това отношение, имаме и практика вече и да не я прилагаме. Моля, квесторите да преброят народните представители по блокове.

След преброяването на квесторите се оказа, че в залата има 176 депутати и Миков откри заседанието. Цецка Цачева от ГЕРБ призова Михаил Миков:

Да запомните това число, не е толкова сложно да се запомни 176 и спрямо тази бройка да отчитате гласуваните предложения с оглед наличието на кворум у тях. В противен случай ставаме смешни с това, което виси на таблото. Със 113 души няма как да се определи такъв кворум.

Днешното заседание е важно. Депутатите ще продължат обсъждане и приемане на второ четене на текстове от бюджета за догодина.

Припомняме, че спор за таксата за производителите на ток от възобновяеми източници отложи приемането на приходната част на бюджета вчера. Има и блиц-парламентарен контрол, в който ще участва премиерът Пламен Орешарски. Преди всичко това обаче депутатите вероятно ще подкрепят предложението на ГЕРБ за създаването на временна анкетна комисия, която да провери сделката от 2005-а година за летище Божурище край София, както и процедурата за обявяване на летището за паметник на културата през 2008-а и през 2010-а година.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна