Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Озбърн: Икономическият растеж за 2014-а ще се увеличи с 2,4 на сто

Великобритания увеличи с над два пъти прогнозите си за икономически растеж в страната на фона на наблюдаваното ускорено възстановяване. Това заяви финансовият министър Джордж Озбърн във важен доклад за осъвременяване на бюджета.

Джордж Озбърн изтъкна напредъка, отбелязан от британската икономика след дългия период на стагнация в есенния си доклад пред Парламента. Растежът на БВП се очаква да бъде 1,4% тази година и 2,4% през 2014 година. Сериозен остава проблемът с безработицата, на едно от най-високите си нива досега, както и фактът, че Великобритания продължава да бъде сред най-задлъжнелите развити страни. Консервативният финансов министър отбеляза, че предстоят трудни решения:

Икономическият план на Великобритания дава резултати. Работата обаче не е свършена. Трябва да гарантираме развитието на икономиката в дългосрочен план. Най-големият риск ще дойде от тези, които изоставят плана. Нуждаем се от отговорно възстановяване -за да не провалим постигнатото ще продължим да вземаме трудни решения. Такива, които не повтарят минали грешки, а регистрират капаните преди да са застрашили финансовата стабилност.

Джордж Озбърн заяви още, че пенсионната възраст са увеличава до 69 години от сегашните 65, което трябва да стане до 2040-а година.

Есенният доклад е вторият за годината, в който правителството представя на обществото подробности за икономическото развитие на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна