Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция започна спешно мироопазваща операция в Централноафриканската република

Франция започна мироопазваща операция в Централноафриканската република, за да сложи край на размириците в страната, взели досега стотици човешки жертви.

Френските сили са патрулирали през нощта в столицата Банги, съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. Той определи целите на мисията - възстановяване на реда и предотвратяване на хуманитарна катастрофа и път към политически преход.

В страната са разположени около 650 военни, чиито брой ще се удвои до края на седмицата, каза пред радио "Франс Енфо" външният министър Лоран Фабиюс.

 

Снощи френският президент Франсоа Оланд обяви началото на операцията, веднага след като ООН ѝ даде зелена светлина с резолюция:

 

Имайки предвид спешността на ситуацията, реших да действаме незабавно, в координация с африканците и с подкрепата на европейските ни партньори.

 

Оланд увери, че операцията ще бъде кратка и ефикасна, сравнявайки я с успеха на тази в Мали.


Началото на френската военна намеса в Централноафриканската република съвпадна със срещата на върха в Париж за мира и сигурността на африканския континент, в която участват 42 африкански ръководители и представители на ЕС. 

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна