Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи тържествена Света литургия в църквата "Св. Николай" в Тутракан

На празника на свети Николай българският патриарх Неофит отслужи тържествена Света литургия в църквата "Св. Николай" в Тутракан. По-късно патриарх Неофит ще освети обновения Музей на рибарството и лодкостроенето в града и ще присъства на традиционен рибарски ритуал на брега на Дунав.

С тържествена Света литургия в чест на св. Николай Чудотворец започнаха и тържествата по случай празника на Бургас. Стотици бургазлии се събраха в църквата "Св. Богородица", за да се помолят за здраве и благоденствие.

С тържествен камбанен звън започна Светата литургия, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий и свещеници от храм "Света Богородица". Да се помолим свети Николай да ни закриля и да ни дарява с добро, каза отец Велик:

Свети Николай закриля всички - и рибари, и банкери, и всички християни. По неговите молитви нека Бог да пази не само Бургас, но и цялата страна и целия християнски свят.

В празничния ден бургазлии се помолиха светецът да ги дари със здраве и сили. Свещ пред иконата на свети Николай запалиха всички, които дойдоха в църковния храм. В края на службата сливенският митрополит Йоаникий благослови вярващите.

На мостика в Морската градина в Бургас приключи литийното шествие, предвождано от митрополит Йоаникий. В шествието се включиха много творци, общественици и жители на града. От мостика в Морската градина бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. Ритуалът се изпълнява на този ден от повече от 20 години.

Аниматори по централните улици на града раздават ретро вестник и черно-бели картички с емблематични сгради от миналото. В Морското казино ще бъде открита и изложба с фотографии на стария Бургас. Професионални фотографи ще направят историческа снимка на кмета Димитър Николов с бургаски именници. По време на големия концерт тази вечер ще бъдат запалени и светлините на коледната елха на града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна