Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците и сдружение "Приятели на бежанците" получиха голямата награда "Човек на годината"

Бежанците в България и неформалното сдружение "Приятели на бежанците" бяха обявени за носители на голямата награда "Човек на годината" на правозащитната организация "Български хелзинкски комитет".

Заради куража да потърсят свободата и заради усилията им да запазят човешкото им достойнство въпреки тежката си съдба, бежанците в България получиха голямата награда "Човек на годината". Мотивите, представени от председателя на БХК Красимир Кънев:

Номинирам бежанците, търсещи убежище в България, за тяхната сила да тръгнат, да оставят дом и родина с риск от смърт, с риск от нехуманно и унизително третиране, но водени от голямата идея - да живеят достойно.

Протестиращите пред Министерския съвет, "Ранобудните студенти", Алберта Акалай, организирала национален конкурс за есе сред българските средношколци на тема: "70 години от спасяването на българските евреи", съдията Калин Калпакчиев също бяха сред наградените.

Две награди получи блогърът Иво Божков, който предава на живо протестите по улиците на столицата в интернет:

Благодаря на хората, които разпознават някакъв вид липса и всъщност успяват да видят как само с желание могат да докажат, да разобличават, да стават и когато виждат нещо нередно, да го разследват.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна