Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективна присъда за директорката на Асеновградския дом за деца

Директорката на Асеновградския дом за деца, лишени от родителски грижи, "Таню войвода" беше осъдена на 3 години и половина затвор. Весела Симеонова беше обвинена, след като през лятото на 2011-а г. деца от Дома внесоха жалба в полицията, че принудително са държани в изолатор.

Ефективната присъда директорката на Дома получава като подбудител в насилствено отнемане на личната свобода на деца. Обвинението беше подкрепено от свидетелските показания както на част от персонала и възпитаниците на Дома, така и от констатациите на извършените няколко проверки от Държавната агенция за закрила на детето. И в съда, и днес от работното си място Симеонова заяви единствено:

Не се считам за виновна и решението ще бъде обжалвано.

Преди две години и половина три момичета на 13 и 14 години се оплакаха в полицията, че са държани принудително затворени в помещение в Дома, като храната им е носена на място.

По време на разследването прокуратурата промени обвинението към Симеонова от извършител в подбудител на деянието, тъй като през това време тя е била в отпуск, но е давала указания по телефона.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна