Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция предприе омиротворителна акция в Централноафриканската република

Франция се впусна в омиротворяване на поредния конфликт в Централноафриканската република, обхваната от хаос след свалянето на президента Франсоа Бозизе през март.

Жан-Жак Патри - специалист по Африка във Фондацията за стратегически проучвания в Париж и политически съветник към Генералния щаб на Въоръжените сили на Франция обясни в предаването „Събота 150“, че след като властта се поема от новия президент, избухва гражданска война между християнската и мюсюлманската общност, като християните са 80 на сто от населението.

Активността на Франция на африканския континент експертът обясни с присъствието от четири десетилетия в региона на военен гарнизон и с големия брой френски граждани. Третата причина, според него е контролът, който военните упражняват на летището Банги в страната, което е единственото международно летище и врата за света към Централна Африка. През него идва целият поток от хуманитарна помощ за региона от ООН.

На въпрос защо само Франция от европейските страни реши да се намеси с войски, Жан-Жак Патри каза:

Това е належащата нужда от бърза реакция за овладяване на ситуацията и тук не говоря за тежкото положение на местното население. Знаете както стана в Мали - цяла Субсахарска Африка е в криза. Нигерия има тежки вътрешни проблеми. А Централноафриканската република се превърна в ново огнище на нестабилност, което може да се отрази сериозно и на съседен Камерун. Освен хуманитарните мотиви, очевидно има и нужда да се предотврати потъването на региона в хаос. Знам, че при всяка френска военна намеса започват обвиненията за някакъв скрит дневен ред - например отклоняване на вниманието от вътрешнополитически проблеми или опит за повече видимост на президента Франсоа Оланд на международната сцена. Но в действителност, ситуацията беше толкова деградирала, че ако нямаше интервенция сега, после щеше да е твърде късно.

Експертът не отрече, че Централноафриканската република е пореден пример за провала на колониализма и разпадането на държавите, след като бяха оставени на произвола от европейските си колонизатори, и допълни:

Някои държави в Африка се развиха много добре, защото населението им имаше обща история, искаше да живее мирно и единно и защото колонизацията не беше унищожила идентичността му. Други страни излязоха от епохата на колониализма като историческа катастрофа. Централноафриканската република е в тази категория. После през нея мина Студената война със своите разнообразни интереси. Дълго време Африка остана неразбрана, особено след края на Студената война. Дори във Франция ние преоткриваме тези проблеми, тъй като Африка не е сред приоритетите ни. Френската икономика днес не зависи от Африка, а от пазарите в ЕС и световните центрове на търговия. Африка обаче има огромен потенциал за развитие в следващите десетилетия. И всички имат интерес от стабилизиране на ситуацията, за да видим отново функциониращи държави на континента.

Цялото интервю с Жан-Жак Патри можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна