Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев се срещна с олимпийските отбори по природни науки

През следващата година с пари от Оперативна програма "Наука и образование" може да бъде подкрепен проект на олимпийските ни отбори по природни науки. Това посочи президентът Росен Плевнелиев пред участниците в третата среща на българските олипийски отбори по природни науки.

Тази година те спечелиха 65 награди и почетни грамоти. Ясен Трифонов е от отбора по информатика, студент 2-ри курс, специалност "Компютърни науки" в Софийския университет. Въпреки възможностите да продължи образованието си в чужбина, предпочел да остане в България:

Прецених, че възможностите тук не са по-лоши от тези, които предлагат в чужбина.

Енчо Иванов е най-младият състезател в националния отбор по информатика. Ученик е в 8-и клас в Математическата гимназия в Ямбол:

Ако нямаш талант, не можеш да се занимаваш с това. Трябва много усилена работа.

България може да получи между 200 и 500 милиона евро по Оперативна програма "Наука и образование". Според президента Росен Плевнелиев може да бъде финансиран и проект на националните отбори по природни науки:

Разчитам, че отговорните институции ще се вземат в ръце и ще покажат, че има държава. Когато България, с доброто си име, по целия свят показва какво може, наравно с Китай, с Америка и с Русия, в сферата на високите постижения във фундаментални приложни науки, аз ви казвам и си пожелавам моят народ да има по-високо самочувствие и да се поучи от вас.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна