Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на родопски сурвачки и обредни хлябове в Регионалния исторически музей в Смолян

Изложба на родопски сурвачки и обредни хлябове представя Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Те са изработени в Музейната работилница, която по традиция отваря врати преди коледните и новогодишните празници.

17-годишната Атанаска Атанасова е една от участничките в ателието за изработване на коледни и новогодишни хлябове. Дванайсетокласничката, заедно със своите съученици, е привлечена от идеята да се запазят традициите и да се съхрани българското:

Честно казано, малко са хората, които вече знаят за тези неща. Имам предвид, че младото поколение не се интересува толкова и всички бяха впечатлени, като чуха някои неща. Има неща, които символизират здравето, силата, биволите и работата на полето. Нашата питка избрахме да бъде с едно пиленце и плитка около нея, защото идеята е по-интересна и по-оригинална.

Около 125-има са участниците в работилничката, в която са сътворени около 60 сурвачки и поздравителни картички.

Това си е нашата традиционна работилница за изработване на традиционна родопска сурвачка, от естествени материали - вълна и вълнени конци. В нея работиха много ученици, като се започне даже от децата от детската градина, та се стигне до представители на Дневния център за деца и възрастни с увреждания "Звънче" в нашия град.

По публикацията работи: Радостина Чернокова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна