Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново новогодишни експлозиви в Неапол

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Неапол по традиция за настъпването на всяка Нова година се приготвят празнични експлозиви. Тези, пословични с мощността си са незаконни и носят името на важно събитие или личности. Този път те са два. Единият се нарича "Земята на огъня".

Отнася се за онези територии край Неапол и в област Кампания замърсени от токсични отпадъци, които по силата на химичните закони се самозапалват и са опасни за природата и човека. "Земята на огъня" е една мощна бомба от почти четири килограма барут. Силите на реда я издирват и предупреждават, че би могла да нанесе големи щети и да отнеме човешки живот. Същото важи и за другата новогодишна "бомба" наречена "Пипита" по прякора на аржентинския нападател от отбора на Наполи Гонсало Игуаин.

В околностите на Неапол са иззети вече над 300 килограма нелегално притежавани новогодишни пиротехнически експлозиви. Смята се, че незаконните им производители само там печелят над 25 милиона евро. Който ги купува, обогатява организираната престъпност, смятат от природозащитното сдружение "Легамбиенте".

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна