Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери отново ще опита да ускори мирните преговори между израелци и палестинци

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети в първия ден на Новата година Израел, а след това и палестинските територии. Целта на посещението е да се даде тласък на мирните преговори между двете страни. На 1-ви януари държавният секретар Джон Кери заминава за Ерусалим, за да се срещне с мининистър-председателя Бенямин Нетаняху, и за Рамала, за среща на 4-ти януари с палестинския президент Махмуд Аббас. В тези срещи той ще обсъди продължаващите преговори за окончателния статут между израелците и палестинците, наред с други въпроси каза говорителката на Държавния департамент Джен Псаки в специално изявление.

След като двете страни се съгласиха отново да възобновят преговорите Кери ще се опита да помогне за постигане на мирно споразумение преди края на април.
Като част от сделката с посредничеството на САЩ е не само подновяване на мирните преговори от юли насам, но и освобождаването на общо 104 палестински затворници през този период. След освобождаването на две групи от 52-ма души сега се освобождават още 26, а останалите трябва да бъдат освободени до март 2014-а г.

През следващата седмица Нетаняху се очаква да обяви плановете си и за строителството на 1 400 домове в селища на Западния бряг, включително и в арабския Източен Ерусалим. Според съобщение на израелския ежедневник "Маарив" първоначално Нетаняху е приел американските и европейски призиви за отлагане обявяването на ново строителство, но е променил решението си под натиска на коалиционните си партньори с цел да не показва слабост.

Аз лично съм обнадежден, че много трудни въпроси започват да се оформят, но ние се съгласихме да не се говори за това, което правим, защото това създава големи очаквания. И напрежение. В някои случаи предизвиква и опозиция, каза Джон Кери в интервю за ТВ канал АВС наскоро и добави, че според него е много по-добре да се преговаря спокойно и насаме.

Според израелски и арабски медии планът на Вашингтон предвижда да има израелско военно присъствие на границата за около 10-15 години след мирното споразумение. Международна военна сила на границата е приемлива за палестинците, но Израел се противопоставя на такова решение.

По време на последното посещение на Кери на Западния бряг на 12-и декември Махмуд Аббас изключи всякаква възможност, която да позволи за неопределено време израелско военно присъствие на палестинска земя.

 
По публикацията работи: Елена Цанева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени