Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Алстом": Българското правосъдие отказва да защити интелектуалната ни собственост

Снимка: Венелина Попова

Българското правосъдие отказва да защити интелектуална собственост на френската компания "Алстом", използвана незаконно за строежа на сероочистващи инсталации на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това заявиха директорът по международни отношения Бертран Блез и отговарящият за екологичния бизнес на дружеството Гийом Жефроа.

Повод за реакцията на технологичния гигант е спорът му с китайско-италианския консорциум "Идреко-Инсигма", който през 2008-а година бе предпочетен пред френската фирма за изпълнител на проекта по изграждане на сероочистваща инсталация на ТЕЦ-а. По-късно компанията е установила, че китайската "Инсигма" всъщност използва технология на "Алстом", която й е била предоставена срещу заплащане на лицензионни права.

През 2005-а година китайците спират да си плащат таксите и договорът е прекратен. "Инсигма" обаче продължава да ползва ноу-хау на французите. Заради това през 2010-а година фирмата е осъдена от арбитражен съд да плати обезщетение от 25 милиона долара. През същата година Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ прави разследване. В резултат на това на ТЕЦ "Марица-изток 2" са спрени както безвъзмездната помощ по програма ИСПА за 36 милиона евро, така и кредитирането от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът на стойност 86 милиона евро обаче продължава с пари на държавната топлоцентрала, въпреки че "Алстом" подава жалба и в българската Комисия за защита на конкуренцията. През 2011-а КЗК е глобила консорциума да плати 150 000 лева в полза на държавата заради откраднатата технология. Според френската компания обаче санкцията е несъизмерима със загубата на държавата на евросредства и тя обжалва пред Върховния административен съд.

На 21-ви януари тази година ще има ново заседание на тричленния състав на съда, който трябва да реши как да продължи случаят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна