Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив беше отбелязана 136-ата годишнина от Освобождението на града от Османско робство

Снимка: БГНЕС

С тържествена церемония пред паметника на капитан Бураго, който на 16-и януари 1878-а година прогонва турските войски и спасява Пловдив от разрушение, беше отбелязана 136-ата годишнина от Освобождението на града от Османско робство.

Да почетат делото на освободителите пред паметника на капитан Бураго дойдоха членове на Комитет "Родолюбие" и много ученици от пловдивски училища. Владимир Балчев от Държавния архив припомни, че Пловдив е щял да има съдбата на Плевен:

Решението е било да се започне продължителна обсада, но след това е променено. Пловдив е трябвало да бъде разрушен, а турците да се установят в началото на Родопите и там да се укрепят.

Тези планове се объркват от действията на капитан Бураго, който с 63-ма драгуни изненадващо преминава Марица и навлиза в Пловдив. Помага му  въоръжена група българи - католици и гърци, сформирана да брани къщите от посегателствата на черкезите. Така турците, които мислят, че армията им е форсирала реката, се оттеглят и Освобождението е обявено.

Междувременно в Пловдивския исторически музей днес беше открита изложба с реликви от Руско-турската освободителна война. Експозицията представя оригинални гравюри, издания, снимки на български опълченци, колекция от наградни знаци и лични вещи на руски офицери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна