Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай на трихинелоза е засечен в Пловдив, няма заразени хора

Снимка: БГНЕС
Нов случай на заразено с трихинелоза  месо от диво прасе е установила Агенцията по храните в Пловдив. Месото е от глиган, отсрелян от ловци  от първомайското село Буково. Пробите са изпратени за изследване в лицензираната лаборатория на агенцията на 13 януари, а днес положителният резултат за наличие на трихинели в месото е потвърден и от Националната лаборатория.
 
Към момента няма заразени хора, тъй като месото е изпратено за изследване преди да е консумирано, уточни д-р Иван Шишков, временно изпълняващия длъжността директор на Агенцията по храните в Пловдив. Той уточни, че ловците са дошли за изследване на месото по своя инициатива след разгласените два случая от миналата седмица със заразено месо от района на Пирдоп и Бойково. По думите му Агенцията по храните е иззела всичкото налично месо от домовете на заразените 18 човека от Храбрино и Стамболийски - над 30 килограма.

Д-р Шишков  припомни че след 2010-а година  изследването в лицензирани лаборатории е задължително и неспазването на разпоредбите крие рискове. Според него прокуратурата в Пловдив, която се замосезира в началото на седмицата, ще трябва да проследи къде е направена пробата от месото на убитите глигани в Бойково и край Пирдоп и да открие кой в случая не си е свършил работата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна