Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Целият доклад за атентата в Кербала ще бъде разсекретен

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната ще разсекрети целия доклад за атентата в иракския град Кербала, обяви военният министър Ангел Найденов. Той заяви, че докладът, изготвен непосредствето след като камион – бомба взриви база "Индия" в Кербала преди 10 години и уби петима български военни, ще види бял свят без уговорки:

Това, което може да се очаква, е разсекретяване на доклада с оценката на назначената за тази цел комисия от Министерството на отбраната тогава и Генералния щаб на Българската армия. Доклад, който изследва всичко, което се е случило на 27-и декември, мерките, които тогава са взети за осигуряване на охрана и безопасност на базата, пропуските, които е имало тогава в дейността на различните военни експерти, съответно реакцията и действията на българските военнослужещи, изводите.

През декември в серия от репортажи, посветени на десетата годишнина от атентата, пред "Хоризонт" родителите на загиналите изразиха надежда това да се случи. Военният министър уточни, че страниците няма да бъдат публикувани публично. Документът ще може да бъде прочетен със заявление по Закона за достъп до обществената информация. В понеделник министерството ще дава разяснения как желаещите могат да прочетат разсекретения след 10 години доклад.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна