Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът определи като най-сериозен проблем липсата на доверие

| обновено на 20.01.14 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев определи липсата на доверие като най-тежкия проблем, с който трябва да се справим. Страната има нужда от работещи институции, а не от революции - смята Плевнелиев. Той очаква политическото противопоставяне да продължи и тази година.

В година на еврозибори президентът не очаква коренна промяна в политическото противопоставяне, на което по думите му сме били свидетели през 2013-а година.

Още от сега се започва със СРС-та, записани разговори, подслушване и скандали от всякакъв вид, които са ни толкова познати. Това, че се говори за СРС-та е удобно на много хора в тази държава, защото измества по-важния дебат - какво се случва в българската администрация, в българската енергетика, какво се случва в българското здравеопазване.

Президентът защити позицията си, че застава зад гражданската активност и подчерта, че искането за морал в политиката е безспорно. Необходими са ефективна система на правораздаване и работещи институции:

Подадената ръка от гражданите за промяна и реформи е исторически шанс и който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия бъде пропиляна, а политиците не променят нищо

Необходимо е електронно правителство, за да се пребори корупцията, а срещу енергийната мафия е необходима програма за енергийна ефективност.

Президентът посочи, че следва прагматичния подход в отношението си към правителството, има добра комуникация с премиера и част от министрите и ще подкрепи всеки смислен проект на кабинета:

Условието към Македония за договор за добросъседство като условие за стартиране и получаване на дата за членство, имахме обща позиция по казуса в Сирия, заедно работим за диверсификации. От друга гледна точка сме на различни позиции за АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност, за електронното правителство.

Президентът отговори на обвиненията, че разединява нацията: Подкрепих не една или друга партия, а гражданското общество в неговите справедливи искания. Отношението ми към правителствата е открито. Подкрепям добри решения, но и посочвам грешките.

Според него една от грешките е липсата на реформи в енергетиката и непрозрачност в работата на ДКЕВР:

Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е, че ръководството й се смени 6 пъти за една година, без стратегия, без дебат и при пълна непрозрачност се теглят нови заеми и се подготвят проекти в енергетиката за десетки милиари.

През февруари "Дондуков" 2 ще бъде домакин на месец на политическите консултации. Държавният глава ще търси консенсус с партиите по важните за страната въпроси. Президентът препоръча на парламентарно представените политически сили да се върнат на темите за монополите и темата за закон за печата.

През февруари президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност за финансирането на стратегическите приоритети за страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени