Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските депутати са били на посещение в Тайпе на разноски на тайванските власти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тайванските власти са платили посещението на български депутати в Тайпе. Това стана ясно от обясненията на народните представители, които през парламентарната ваканция са посетили Тайван.

Председателят на парламента Михаил Миков ги е предупредил да не ходят с оглед на сложните отношения между Китай и Тайван. В делегацията са били Румен Йончев от Коалиция за България, Венцислав Лаков от "Атака", Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ.

Идеята е, че като държава с много силен икономически растеж Тайван би могъл да инвестира в български предприятия и по никакъв начин не сме изявили позиция на българската държава. Това става във ваканцията, не струва нито стотинка на парламента, обясни Венцислав Лаков от "Атака".

Петя Раева от ДПС също изтъкна икономическата цел на пътуването, като каза, че посещенията до Тайван са регулярни:

Всяка година се прави посещение от български народни представители в Тайван, който е част от единен Китай. Целта са добрите икономически взаимоотношения. В края на месец юни има изложение на храни в Тайван и български фирми ще участват.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е бил против пътуването на четиримата депутати. Запитан защо не се е съобразил с това мнение, Румен Йончев от Коалиция за България заяви:

Господин Миков е против, но господин Миков, както знаете, не е директор на прогимназия, който разрешава и забранява неофициалните контакти на народните представители.

Румен Йончев обясни, че поканата от тайванската страна е била адресирана лично до него и той е поканил други колеги, които имат интерес. Българската делегация е посетила неофициално парламента на Тайван, който по това време не е работил, защото всички са били във ваканция. Визитата е включвала и посещение на бизнес парк и на музеи.

Повдигането на темата за пътуването в Тайван е опит за подмяна на дневния ред, заподозря Петя Раева от ДПС и допълни, че е разсейване от посещението на Страхил Ангелов в Сирия.

България винаги е приемала позицията за единен Китай и смятам, че всякакви визити от такъв порядък не отразяват българската външна политика. Това е частно посещение, което не ангажира българската държава, обясни от своя страна Михаил Миков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна