Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските управляващи и опозиция започват преговори в Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Женева започват първите преговори между представители на сирийското правителство и опозицията за прекратяване на тригодишната война, която отне живота на 130 хиляди души и прокуди милиони от домовете им, съобщава Би Би Си.

В навечерието на днешната среща лидерът на опозицията Ахмед Джарба настоя за оттегляне на президента Башар Асад от управлението, но представителите на правителството останаха непреклонни.

След поредица от срещи с двете страни през последните дни международният посредник Лахдар Брахими изрази надежда, че днешните разговори ще се съсредоточат върху по-непосредствени проблеми като прекратяването на огъня по места, размяната на пленници и осигуряването на свободни коридори през огневите линии за оказване на хуманитарна помощ на населението.

Междувременно в ожесточените сражения в Северна Сирия са загинали 1400 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на сирийския Център за наблюдение на правата на човека. Сред жертвите има и 190 цивилни, които са убити при кръстосан огън или са били екзекутирани от бойците на Ислямската държава в Ирак и Леванта. Останалите са 760 убити бунтовници и 426 убити джихадисти. Сред жертвите има и 19 души, чиято самоличност засега не е потвърдена.
   
Сраженията започнаха на 3-ти януари. Ислямската държава в Ирак и Леванта е обвинявана в редица издевателства от сирийската опозиция, като отвличания и убийства на цивилни и на други бунтовници. Сирийската национална опозиционна коалиция обвинява още джихадистите, че действат в полза на режима на Башар Асад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна