Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янакиева: Общинските съветници в Перник ще получават общо 600 000 лева годишно

Снимка: БГНЕС
Ако съм на работа някъде, моят труд ще се измерва с индивидуалната ми заплата. Когато съм на обществено място, трябва да има някакъв обществен продукт все пак. Къде е измерителят? Аз ще ви каза, че има общински съветници, които са по 3-4 мандата, на които, може би, всичките им решения са "въздържал се" и няма нито една докладна, внесена в каквато и да е посока. Нека да има някакъв обществен продукт, в крайна сметка, в решенията. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на община Мездра Иван Аспарухов по повод промените в Закона, които предвиждат общинските съветници да получават до 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. Възнагражденията им ще се увеличат максимум два пъти, допълни Аспарухов. Ако сега са до 180 лева, то ще станат към 400 лева. Средният доход в общината е между 450 и 600 лева.

Общинските съветници в Русе решиха да получават само 20% от брутната заплата на председателя на Общинския съвет и по 5% за участие в комисии. Председателят на Общинския съвет в Русе проф. Васил Пенчев посочи, че това е отговорно решение:

Не е удобно да кажете на някой: "Вижте, ето тука е купчината с общинските пари, бръкнете и можете да си вземете, примерно казано, до 1300 лева. И то не веднъж, а всеки месец. И вие знаете, че имате семейство, че имате деца и т.н., имате нужди, не по-малки от останалите и вие трябва да кажете: "Не, аз ще преценя, че на този етап аз не бива да бъда лакомия".


В Перник общинските съветници ще получават възнаграждение в размер на 70% от заплатата на председателя на Съвета, което е 1015 лева, обяви кметът на града Росица Янакиева:

Този, който е подготвил предложението за изменение на Закона, не е изходил от едно важно, съществено правило, че човек следва да получава възнаграждения за труда си съобразно него. Общинските съветници при нормална ситуация месечно правят едно заседание на Общинския съвет, което е от порядъка на 5-6 часа, и правят вероятно две до четири заседания на комисии по час до два часа. 500 лева надница! Ей Богу, с цялото уважение към техния труд, все пак отговорностите им са сериозни, но това е една колективна отговорност и накрая, когато допуснат грешки, никой не може да им търси отговорност.


Според Янакиева процентите на увеличение би трябвало да се обвържат с приходната част на общините. За една година съветниците в Перник ще получат 600 000 лева, а бюджетът на общината е 46 милиона лева, допълни тя.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна