Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Задълбочаване на кризата в Украйна означава дестабилизация на региона

| обновено на 24.01.14 в 17:34
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин съобщи, че до момента няма информация за пострадали българи в Украйна. Той препоръча на всички, които ще посетят страната, да избягват централните места в Киев, където са протестите. 

Вигенин подчерта, че ако политическата криза в Украйна се задълбочи, това ще дестабилизира страната и региона. По думите му, подобно нещо е най-лошият възможен вариант на развитие. Той изрази надежда, че бившата съветска република ще избегне гражданската война: 

Призоваваме към диалог, сдържаност и се надяваме, че ще бъдат избегнати от тук нататък по-сериозни събития в Украйна, защото това може да дестабилизира като цяло страната и региона. Това е най-лошото развитие, което може да се случи. Виждам някакъв диалог, който се води, насърчаваме го, но сме далеч от момента, в който ситуацията наистина ще се успокои. Ние няма и не бива да се намесваме пряко в тези процеси. Украйна не за пръв път е в подобна ситуация. Мисля си все пак, че ще излезе, без да се случи тръгване на ситуацията в посока гражданска война.

Според Вигенин, отказаната визита в Украйна от страна на президента Плевнелиев е негово право, но до датата, на която е била визитата му, ситуацията може много да се промени. 

Относно пътуването на български депутати в Тайван, Кристиан Вигенин се въздържа да определи случилото се като скандал, но препоръча представители на различните институции в бъдеще да се консултират с външното министерство преди подобни пътувания:

Чак да го квалифицирам като "скандал" - не бих, но мисля, че не е била удачна тази визита. Още повече, че в допълнение към частния характер, както се определя, са имали среща и с парламентаристи. Това надхвърля допустимите рамки на провежданата от България политика до момента, но не виждам начин, по който такива визити могат да бъдат спирани. Те са въпрос на лична отговорност. Поради повишената чувствителност по тези въпроси, надявам се народните представители да се консултират с Министерството на външните работи преди подобни визити.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна