Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Водещата новина според Дума и Земя е решението на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" да сезира прокуратурата срещу новите окупатори на Ректората.

Преса отбелязва във водещото си заглавие: "Според проучване на "Алфа Рисърч" Първанов свали БСП от върха. ГЕРБ вече е първа политическа сила, АБВ - трета." Краткото заглавие коментар на вестник Монитор е: "Коалиция "Мишо Бирата" лъсна и при социолозите".

Монитор пише и за залавянето на български шофьор в Западна Гърция с товар от над половин тон хашиш. На това е посветен и водещият материал в Новинар.

Изграждането на детски градини в големите населени места и развитието на лекарските грижи в малките ще са приоритет при разпределянето на 350-те милиона лева от бюджетния фонд за общините, съобщава Стандарт. Предложенията на кметовете ще бъдат разгледани от правителството в началото на февруари. "Голям шанс ще имат и проекти, даващи работа на младежи до 25 години. Изграждането и ремонтът на пътищата между селата също могат да бъдат финансирани от хазната", пише Стандарт.

"Повече самостоятелност на общините предвижда премиерът догодина", съобщава 24 часа. "На местната власт ще бъдат преотстъпени част от националните данъци", потвърди премиерът след среща с кметове на БСП вчера.

Коментаторът на Труд свързва поредното отлагане на децентрализацията с наближаването на европейските избори и факта, че общинарите "почти винаги са ключови партийци по места". "От времето на финансовия министър Орешарски общините искат поне малка част от данък общ доход, но нищо не се случва. Дано като премиер Орешарски успее да прескочи Рубикона. Това едва ли ще напълни общинските хазни, но ще приближи управлението до хората", смята Труд.

Аграрното министерство се опитва да спаси 90 милиона евро от гаранционния фонд за фермерски кредити, като моли Европейската комисия да одобри влагането на тези средства във възстановяването на напоителните системи, пише Труд. Става дума за същите пари, които с разрешението на Брюксел бяха прехвърлени в края на 2011-а година във фонда от Програмата за развитие на селските райони. Оттогава усвоените средства са едва 6 на сто и при тази тенденция 90-те милиона могат да бъдат загубени през 2015-а година.

"Кризата прогони в чужбина три випуска български лекари", пише Сега. Вестникът се позовава на анализ на Българския лекарски съюз, според който 1200 лекари са напуснали страната между 2008-а и 2013-а година. Половината от напусналите са "в златната възраст между 30 и 50 години, млади да работят и с натрупан опит".

"Грипът поваля по 500 души на ден, а в София - между 700 и 1000", пише Преса. Епидемия в момента е обявена в столицата и областите София, Бургас, Плевен и Русе. "От днес епидемия влиза в сила и за Стара Загора, а от утре най-вероятно и във Враца, Монтана и Ямбол." "Студът ще намали разпространението на заразата", предрича главният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от Преса. "Минус десет градуса утре, виелици и сняг до неделя", прогнозира 24 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна