Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Камерън броят на имигрантите от България и Румъния е в "приемливи граници"

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че броят на имигрантите от България и Румъния след премахването на ограниченията за работа е в "приемливи граници". Британският премиер направи този коментар пред Би Би Си, след като призова депутатите от Консервативната партия да не излагат на риск плановете му за ограничаване на имиграцията, като изтъкна, че споделя тяхната загриженост.

Дейвид Камерън заяви, че Законът за имиграцията съдържа разумни мерки, с които се цели намаляване на годишната нетна имиграция. Разбунтувалите се консерватори искат в Закона да залегнат ограничения за българите и румънците до 2018-а година. Както е известно, преходните разпоредби за ограничаване на работата, която могат да вършат българите и румънците на Острова, след приемането на страните им в Европейския съюз през 2007-а, паднаха от началото на тази година.

Политическият коментатор на Би Би Си Ник Робинсън отбеляза, че приказките, че ще се стигне до нашествие от имигранти, изглеждат абсурдни на този етап, като се има предвид малкия брой пристигнали във Великобритания, въз основа на което премиерът е направил своето заключение, че имиграцията на българи и румънци е в „приемливи граници”.

Депутатите консерватори обаче са загрижени в по-дългосрочен план и искат промени в Закона за имиграцията, който ще бъде внесен за преразглеждане в парламента в четвъртък. Премиерът изтъкна пред Би Би Си, че ръцете му са вързани по въпроса, тъй като максималният срок за ограниченията от 7 години, според сегашните разпоредби, вече е изтекъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна