Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДСВ подкрепи предложението на президента за референдум

Снимка: БГНЕС

НДСВ подкрепя  предложението на президента Росен Плевнелиев за  национален  референдум относно въвеждането на мажоритарен вот и задължително гласуване. Това заяви в Пловдив лидерът на партията Антония Първанова. Тя припомни, че в края на миналата година НДСВ започна национална подписка „Гласуваме всички“ за приемане на пакет от стимули в Изборния кодекс, които насърчават гражданската активност по време на избори и постигане на всеобщо гласуване. 

Според Първанова електронното гласуване е универсално лекарство за прилагане на прозрачност и гарантиране на чистота на изборите. Тя не смята, обаче, че за неговото въвеждане трябва да се питат гражданите. Тя подчерта, че задължителното гласуване е мощно средство срещу политическата апатия и срещу търговията с гласове, а предложението на НДСВ е въвеждането му да бъде съпроводено със стимули за гражданите.  Тя е категорична, че  в случая не се налага промяна на конституцията . 

Коментирайки резолюция на Европейския парламент, която изисква за първи път на предстоящите евроизбори политическите партии да слагат в бюлетините си логото на европейската партия, към която принадлежат, Антония Първанова заяви, че под въпрос остава как ще се явят АБВ, "България без цензура" и дори Реформаторският блок. Ако те не бъдат припознати от политически представените формации  в Европарламента, според резолюцията, техните евентуални депутати,  ще трябва да са независими.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна