Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия към НСТС обсъжда промени в Кодекса за социално осигуряване и бюджета на общественото осигуряване

Снимка: БГНЕС
Комисията по осигурителни отношения към Съвета за тристранно сътрудничество ще обсъди наредби, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване и бюджета на общественото осигуряване за тази година. В документите е предвиден по-лесен достъп до обезщетенията за безработица.

От 1-ви април безработните ще искат от Националния осигурителен институт (НОИ) обезщетение, без да носят документ за регистрация в Бюрото по труда. Справката между Института и Агенцията по заетостта ще се прави онлайн. Не се изисква информация за трудов, служебен и осигурителен стаж, по която тя е налична в базата данни на НОИ.

По електронен път вече може да се иска преизчисляване на пенсия или заявление за отпускането ѝ, е разписано в наредбите. Заявление за получаване на пенсия по банкова сметка желаещите вече могат да подават и в банката, в която разкрият сметка за целта.

С други промени се регламентира, че наследствени пенсии за учащи няма да се плащат, ако лицето прекъсне обучение поради слаб успех, има незаверен семестър или е отстранено от учебното заведение със заповед на ректора.

Определя се и ползването на обезщетението при осиновяване на дете от две до петгодишна възраст. Майката - осиновител подава декларация пред работодателя за едногодишния отпуск, а сумата, която ще получава от осигуряването, ще се изчисли на базата на дохода за предходните 18 месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна