Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов: Предложението за референдум отклонява вниманието от важни въпроси

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Националната гражданска инициатива АБВ Георги Първанов предложи на управляващото мнозинство да разговаря с президента Росен Плевнелиев и заедно да определят параметрите за провеждането на мажоритарен вот на евроизборите. 

Според Първанов с предложението на президента за провеждането на референдум заедно с евроизборите се прави голяма услуга на управляващите, като се отклонява вниманието от важните въпроси за обществото. По думите му, президентът трябва да отговори, ако стане гласуването на изборите задължително, какъв ще е размерът и на санкциите и какво се прави тогава с безработните и бедните, ако не са гласували. 

Според Първанов в електронното гласуване има хляб и бъдеще, но се усъмни дали на този етап има готовност за него и за диалог.

Лидерът на АБВ посочи, че президентът Плевнелиев е трябвало да проведе предварителни консултации за промени в Закона за референдумите. Той припомни, че преди години е предложил с промяна в Конституцията президентът сам да може да насрочва референдум и тогава, ако се провали, да си подаде оставката.

 По повод вчерашният призив на Станишев за диалог между АБВ и БСП , Първанов посочи, че днес е ден за размисъл на "Позитано" и че няма желание да говори по вътрешнопартийни въпроси и каквото е имал да каже, го е казал досега.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна