Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП обсъжда отношението към членовете на АБВ, които ще се явят на евроизборите отделно от партията

Националният съвет на БСП ще обсъди следобед отношението към членовете на инициативата АБВ, които обявиха, че ще се явят на изборите за Европейски парламент отделно от партията. Само за седмица, БСП смени тона към Георги Първанов и Румен Петков. Първоначално социалистите казаха, че със съставянето на алтернативната листа за евроизборите те са се поставили извън партията. По устав обаче, нито Петков, нито Първанов могат да бъдат изключени. Единственото, което може да им се случи, е да бъдат извадени от състава на ръководния орган на Националния съвет. Към края на седмицата лидерът на БСП Сергей Станишев отправи призив за разговор и единение:

Никой и нищо не може да бъде над БСП и над България. Да загърбим и личните пристрастия, политическата си амбиция. И единна листа на левицата е възможно и е правилното действие.

От АБВ посочиха, че няма да променят мнението си и затова Румен Петков и Георги Първанов няма да се появят на "Позитано" 20. Първанов каза

Колегите на "Позитано" за една седмица излязоха с шест 6 различни позиции. Не съм човек, който си мени мнението от днес за утре. Случаят е приключен.

Премиерът Пламен Орешарски каза междувременно, че предстоящият Пленум на БСП и разцеплението в партията няма да повлияят по никакъв начин на програмата на правителството.

Съгласно устава на БСП, членството в партията може да бъде прекратено "по решение на основната партийна организация или партиен орган", "при констатирано членство в други партии" или "когато член на партията се кандидатира от името на други политически партии и организации срещу кандидатите на партията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна