Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: При нормални обстоятелства няма да се наложи актуализация на бюджета

| обновено на 05.02.14 в 15:05
Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че при нормални обстоятелства няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година. Самият той не вижда причини за това. Чобанов отчете по-висока събираемост на приходите за януари, спрямо първия месец на 2013 година, както и по-нисък бюджетен дефицит за същия период. Финансовият министър отчете и добро изпълнение на бюджета за миналата година, въпреки апокалиптичните прогнози, че след първата актуализация на бюджета ще се наложи и втора. Фискалният резерв в края на годината е бил 4,7 милиарда лева , а дългът 14,1 милиарда или с 500 милиона лева по-малко от допустимото.
Въпреки доброто изпълнение на бюджета за 2013 година, НАП и Агенция "Митници" не са събрали близо 200 милиона лева. Като мярка за засилване на контролните функции на приходната агенция, финансовият министър иска 20 процента съкращения в централната администрация на НАП.

Ще изпратя писмо до изпълнителния директор на Националната агенция по приходите, да оптимизира централната администрация с 20 процента и човешкият ресурс, да бъде използван за засилване на контролните функции на Агенцията.

Чобанов е оптимист за по-добра събираемост на двете агенции за първото тримесечие на тази година:

Предварителните резултати за януари показват, че сме събрали повече приходи, отколкото януари предходната година".

На днешното си заседание, правителството разпредели почти цялата сума от заложените половин милиард лева в бюджета за тази година за публичната инвестиционна програма за развитие на регионите. Министърът уточни:

ВиК и управление на отпадъците - общо 78,3 милиона лева. Транспортна инфраструктура - 104,6 милиона лева. Социална инфраструктура - общо 197,5 милиона лева, вкл. за училища и детски градини - 25 милиона лева, висши учебни заведения - 15,7 милиона лева, здравеопазване - 27 милиона лева, спортни зали и съоръжения - 62 милиона лева.
Бързината относителната, с която приехме разпределението на ресурса е отговор на проблема, който би възникнал, ако се бяхме бавили още два месеца, т.е. тогава рискувахме средствата да не бъдат усвоени, някои от тях и да не бъдат започнати през тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна