Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С курбан и панихида в село Бисер отбелязаха 2 години от опустошителното наводнение

Снимка: БГНЕС
Харманлийското село Бисер отбелязва две години от опустошителното наводнение, при което язовирната стена се скъса и заля селото. Бяха разрушени 56 къщи и загинаха 6-ма души.

Във възстановената църква "Свети Кирил и Методий" беше отслужена панихида за жертвите, а за здраве беше раздаден курбан. Досега са построени изцяло 34 нови къщи, но за останалите недовършени постройки се търсят около 800 хиляди лева.

Две  години след трагедията хората от селото се опитват да преосмислят живота си. Елена Вутова вече е разбрала кое е най-важното: Смятам, че всеки искрено трябва да отговори на въпроса: Станах ли по-добър след това, което преживях?

Жителите, на които бяха построени изцяло нови къщи, са доволни и са благодарни на всички българи, които им помогнаха. В Бисер остават за довършване още 21 къщи, но парите не са достатъчни. Затова кметът на Харманли Михаил Лисков е поискал от Междуведомствената комисия по аварии и бедствия към МС пренасочване на средства:
Дал съм предложение в междуведомствената комисия, тъй като има един остатък от средства, които не са ползвани от пострадалите през тези две години, да се пренасочат във възстановяването на част от къщите. Те няма да стигнат, но поне половината - десетина къщи да възстановим, не в тези си квадратури, които са първото строителство, но 40-50 квадрата на един етаж, смятам, че могат да станат през тази година. За следващата година да се преведат още толкова средства, за да може да се направи пълното възстановяване на тези 21 къщи, които още не са възстановени. Аз мисля, че около 800 хиляди лева ще са достатъчни, за да ги възстановим.

До края на годината в село Бисер ще имат канализация, водопроводна мрежа и нови улици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени