Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АЕБТРИ се надяват, че няма да бъде затворена границата с Турция

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища се надяват, че няма да се стигне до затварянето на българско-турската граница в понеделник сутринта, защото за проблема е уведомена вече и Международната организация за автомобилен транспорт ИРУ със седалище в Женева. 

АЕБТРИ и сродната й организация  на тежкотоварните автомобили в Турция са били помолени от Генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Умберто де Прето да проведат среща по проблемите с разрешителните, съобщи председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев:

След тяхната намеса ние подготвяме писмо, което след минути ще тръгне за турската страна, с която искаме среща, за да може да подпомогнем нашите власти да намерят най-доброто решение.

Евентуалното затваряне на границата е неблагоприятно и за двете страни. Не трябва да се обръща внимание и на информациите на някои от превозвачите, че турски фирми стоят в основата на този проблем, смята Петърнейчев:

Не бива да се отдава някакво значение на тези приказки, които някои от превозвачите ги пускат, защото една държава стои над всичко и не може да се повлияе от някаква турска фирма.

Днес турски шофьори на тирове затвориха за кратко граничния пункт Капъкуле в знак на протест заради транзитните разрешителни. Те заплашиха,че ако кризата продължи, ще блокират и другите гранични пунктове с България. Търговският аташе на турското генерално консулство в град Пловдив Баръш Йеничери лично е отишъл да говори с шофьорите, за да ги накара да отворят границата и да прекратят протеста. Заместник областният управител на Одрин Недим Йозърмак ,който е ресорен за Капъкуле, също е разговарял с шофьорите.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени