Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриването на "Сочи 2014" започна точно в 20.14 часа местно време

| обновено на 07.02.14 в 18:51
Снимка: http://www.sochi2014.com

Тържествената церемония за 22-те зимни Олимпийски игри в Сочи започна точно в 20 часа и 14 минути московско време /18.14 часа българско време/. Часът символизира годината на най-голямото спортно събитие - 2014-та.

В началото на церемонията петте олимпийски кръга се спуснаха на стадиона под формата на снежинки, но очевиден технически проблем не позволи на петата снежинка да се "отвори".

Българските представители на Олимпийските игри в Сочи участваха в Парада на нациите. Знаменосец на България в скиорката Мария Киркова, която предвождаше 18 български състезатели. Българите са облечени в екипи с цветовете на националния ни флаг.

Бляскавата церемония ще продължи 2 часа и половина, като пред погледа за зрителите на стадиона и на милиардите пред телевизионните екрани ще премине цялата руска история в 18 отделни епизода. Всичко е решено в границите на авангардното изкуство, като в един момент вътре в церемонията ще разиграе истински малък балетен спектакъл. А когато започне парадът на спортистите, на специалния под ще бъде проектиран образът на земята и той ще върти, така че всеки отбор ще излиза като че ли от сърцето на своята страна. 

Руският президент Владимир Путин също има специална роля на церемонията - именно той ще обяви игрите за открити.   На прием с държавните лидери от цял свят, които присъстват на откриването на олимпиадата по-рано Путин заяви:  Още веднъж искам да благодаря на Международния олимпийски комитет, че ни предостави правото да реализираме този мащабен проект и на дело да покажем принадлежността си към олимпийските цености.  Уверени сме, че игрите ще заредят с бодрост и прекрасни впечатления участниците от цял свят, и което е по-важно - ще вдъхновят за спорта милиони.

Сред десетките чуждестранни гости е и българският премиер Пламен Орешарски. Днес той се срещна с българските участници в Олимпиадата и им пожела достойно представяне.  Министър-председателят донесе на спортистите символични подаръци - националното знаме и икона на Свети Георги победоносец, осветени в храм-паметника "Свети Александър Невски. 

Успех на българските спортисти пожела и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, като посочи: „Важно е да получите удовлетворение от участието си на Олимпиадата“, Пламен Орешарски отбеляза големите инвестиции, направени за Игрите в Сочи. "Олимпиадата отминава, но построеното остава", каза той.". 

Днес се състоя и кратка работна среща на  Пламен Орешарски с руския му колега Дмитрий Медведев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени