Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев откри 48-ия конгрес на БСП в столицата с атака срещу политическите опоненти

| обновено на 08.02.14 в 12:28
Поддръжници на БСП пред НДК
Снимка: Добромир Видев

На 48-ия конгрес на БСП, партията трябва да обсъди подготовката за избори на Европейски парламент. Премиерът Пламен Орешарски, министри от кабинета, лидерът на ДПС Лютви Местан, дипломати и над 670 делегати, както и представители на синдикатите, участват в конгреса. В доклада на лидера на БСП Сергей Станишев ще бъдат определи задачите на БСП по подготовката на изборите за Европейски парламент. Документът е озаглавен  "За социална България и за социална Европа", в него е записано, че корупцията трябва да бъде изтикана от политиката, икономиката и обществото

В речта си пред делегатите, Сергей Станишев подчерта, че европейските избори са съдбоносни за БСП. Според Станишев, има 5 въпроса, на които трябва да бъде отговорено, и те са свързани с управлението на България, мандата на правителството и защо е важно да бъдат спечелени изборите за Европарламент. Станишев обвърза и бъдещето на България със социалното развитие на Европа, като преди това подчерта, че ГЕРБ са се опитали да саботират управлението и допълни:

Днес героите на множаващи се прокурорски проверки и разследвания продължават наглите си опити с всички средства да си върнат властта. Защото само тя, властта, им гарантира политическо съществуване. Доскоро пишеха списъци с постове, които ще раздават на верните партийни техни колеги, когато паднем от власт. Това е, срещу което сме изправени - концентриран,целенасочен и безпардонен глад за власт. Тези хора превръщат в мръсотия всяко нещо, до което се докоснат. Така направиха с протестите, така ще направят и с референдума. Струваше ли си да поемем отговорността за управлението на страната? Нека да припомня, тези, които се съмняват вътрешно, какви бяха другите възможности - нови избори или коалиция с ГЕРБ. Не съм сигурен дали всички като мен си представят ясно какви щяха да са последствията за страната, ако БСП се беше свила в собствения си партиен пашкул и беше оставила събитията да се развиват от самосебе си.

Темата АБВ също не беше пропусната от Станишев. АБВ е замислен като конкурент на левицата, каза в речта си и с ирония определи като "мечешка услуга" желанието на формацията на Георги Първанов да помогне за увеличаване на левите избиратели. На този форум не се очаква да бъдат обявени водачите на листата за евроизборите. Повечето местни структури през седмиците номинираха именно Станишев за водач на евролистата.

Форумът в НДК продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна