Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

По повод вчерашните протести в Пловдив, предизвикани от имотните претенции на главното мюфтийство, 24 Часа публикува интервю с адвоката на мюфтийството Красимир Руев. Руев потвърждава, че няма писмен документ, доказващ, че собствениците на един от спорните имоти, Чифте баня, са го оставили на мюсюлманското вероизповедание. "За този обект имаме един свидетел, но той е на 96 години, живее в Турция и не може да пътува. Твърдението му е, че собствениците на Чифте баня са се изселили преди 9 септември 1944 година и устно са заявили пред настоятелството, че оставят имота на вероизповеданието", твърди адвокатът на мюфтийството пред 24 Часа.

"Спират строежите в Царево и Странджа за период от поне две години", обявява вестник Дума на първата си страница. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева поиска цялостно изменение на общия устройствен план на крайморската община", пояснява изданието.   Докато се променя новият план ще може да се строи по стария, предупреждава вестник Сега.

Труд
съобщава за "Хаос с данък "кола". Собствениците на 750 хиляди от общо 900 хиляди автомобила в София ще трябва да доказват сами евростандартите за екологичност на двигателите си, ако искат да ползват по-голяма отстъпка от налога.


"Фирма фантом ще прибере над два милиона лева за рекламата на България като туристическа дестинация", твърди Стандарт в челната си публикация. "Подаръка направи заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Непознатата компания "Д-р Бранд", която за миналата година е имала трудов договор само с един служител, няма дори сайт", пише Стандарт.


500 милиона лева за общински и министерски проекти разбуниха политиците, пише ПРЕСА. "Близо 60 процента от парите за общините в правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще отидат при кметове на БСП и ДПС", пише СЕГА. Изчисления на Института за пазарна икономика, цитирани от вестника, показват, че от 289 милиона лева, разпределени през седмицата, 118 милиона отиват за кметове на левицата, а 60 милиона - за ДПС. Кметовете на ГЕРБ получават 64 милиона лева, въпреки че управляват общини с над 4 милиона население, докато БСП управлява общини с тройно по-малко население, става ясно от публикацията. Коренно различна картина представя Стандарт, позовавайки се на червени депутати. Според тях, кметовете на ГЕРБ са получили най-много пари за своите проекти - 125 милиона лева.


Водеща тема в няколко издания тази сутрин е предложението на просветното министерство за единен приемен изпит в университетите. "Ректорите приеха идеята с резерви, тъй като в момента всеки университет сам определя как да приема студентите - с изпит, с оценката от матурата или с двете", пише Сега. "Държавата поръчва колко висшисти да учат безплатно в отделните специалности", съобщава 24 Часа, цитирайки просветния министър Анелия Клисарова. Ръководителите на висшите училища имат резерви и срещу това, става ясно от публикация на Монитор. Вестникът цитира председателя на Съвета на ректорите Ваньо Митев, според когото реформи са нужни, но автономията на университетите трябва да се запази.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна