Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите дебатират по вота на недоверие в сектор "Сигурност"

Снимка: БГНЕС

Започнаха дебатите по третия вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесени от ГЕРБ. Те са заради политиките в сектор "Сигурност“. 

Бившият заместник-министър на вътрешните работи от ГЕРБ Веселин Вучков отбеляза отсъствието на депутатите Христо Бисеров и Делян Пеевски -  двама души, които по думите му са свързани с реформите в сектора.

Отсъствията фокусират цялото съдържание на сектора през изминалото лято, припомни Вучков.

Според него, този задкулисен кръг е постигал своята цял,  като е подчинявал паламентарни групи и обръщал с хастара навън законите за ДАНС и МВР. Бившият заместник-министър на вътрешните работи смята, че това е най-сериозният проблем. По думите му най-голямата опасност от реформата е, че тя не предлага грижата за публичното благо, а го застрашава. Веселин Вучков каза още, че преди дори  да е  гласуван,  вотът вече е постигнал своя ефект и това е акцията на МВР за борба с битовата престъпност.

В отговор на критиките Цветлин Йовчев посочи, че новото управление е наследило дебалансирана система под засиления контрол на министърана вътрешните работи. Йовчев каза кои са критиките към предшественика му - подслушванията, въздействията върху разследванията, концентрирането на власт.  Според него  новите промени в сектора ще  решат тези въпроси.

БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота на недоверие.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира  очакванията си:

Вотовете на недоверие, особено когато има такава мощна тройна коалиция, не са само крайната цел за сваляне на правителството, а и да се изговорят много теми, които са неееднозначни. Така че когато се дават статистики, днеска е възможно да бъдат сверени и да бъдат опровергани или съответно пък да бъдат похвалени.

В началото на дебатите председателят на парламента Михаил Миков призова депутатите в деня на 135-ата годишнина от откриването на Учредителното събрание, опозицията и мнозинството да използват дебатите за мъдро и конструктивно обсъждане на въпросите. Дискусиите продължават в присъствието на премиера и министри от кабинета.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна