Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат четири сметки на мястото на единната сметка

Снимка: БГНЕС

Четири сметки за разплащане с хазната вероятно ще бъдат въведени с промени в данъчното законодателство след отмяната от Конституционния съд на единната данъчна сметка.

В законопроекта се предлагат два варианта - четири отделни сметки -  за данъчните плащания, за здравните и пенсионните осигуровки и за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, или една сметка с четири кода.

Според заместник-министъра на финансите Людмила Петкова първият вариант събира повече поддръжници:

Считаме, че първият вариант, той е за четири сметки, е по-добрият вариант, както за бизнеса, така и за приходната администрация. Даже при първия вариант по принцип е по-малка административната тежест за лицата, отколкото при втория вариант. И всъщност осигурява по-голяма сигурност при прехвърляне на информацията, която съдържа единната сметка, към вече отделните партиди.

След промените остава в сила възможността гражданите да изберат реда на погасяване на задълженията. Както и преди те ще могат и да покрият най-напред главницата, а след това лихвата. 

С измененията се разделят данъчните от осигурителните плащания, а НАП се задължава всеки ден да превежда постъпленията по сметките на НОИ и Здравната каса. Становищата на работодателските и синдикалните органиации се очакват до дни, след което проектът ще влезе за обсъждане в Народното събрание.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна