Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Снимка: Ивайло Михайлов

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски". Вотът е за вътрешната политика и обществения ред.

В понеделник депутатите разискваха третия внесен от ГЕРБ вот на недоверие в продължение на повече от четири часа. Вносителите бяха посочили шест мотива, сред които дискредитираната реформа в сектор "Сигурност", реформата в ДАНС, несправянето с контрабандата, имигрантската вълна, битовата престъпност.

По време на дебатите отново се чуха тезите за оставеното от ГЕРБ лошо състояние на сектора и несъстоятелността на направените от БСП реформи.

Министър Цветлин Йовчев не демонстрира притеснение от направените забележки, а премиерът Пламен Орешарски каза, че аргументите на ГЕРБ за вота на недоверие са и вид самокритика. Далеч преди дебатите БСП, ДПС и "Атака" заявиха, че няма да подкрепят вота. Според ГЕРБ обаче резултат от него вече има - започналата операция на жандармерията срещу битовата престъпност.

В проектопрограмата тази седмица е и второто гласуване на Изборния кодекс. След ежедневни заседания в продължение на повече от седмица членовете на специалната комисия постигнаха частично съгласие по текстовете. Те обаче ще станат окончателни в залата. Тенденцията засега е мнозинството да отхвърля предложенията на ГЕРБ. Депутатите ще разгледат и ветото на президента върху текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна