Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТИД обществото тази вечер е в с.Остров

57-мият Международен дунавски поход ТИД потегли днес от козлодуйския бряг, където снощи лагеруваха всички 127 водни туристи. Тази вечер водните туристи гостуват на оряховското село Остров. Началото на гребния поход е в германският град Инглощадт, а по пътя си регатата събира гребци от всички държави по поречието на Дунав, за да завърши на 7 септември в румънското черноморие. Някои от българските представители тази година се включиха още в началото на българския участък- в Ново село; други- от Видин; 8 души се присъединиха от Козлодуй; а още десетки ще се включват в похода от останалите му спирки по Дунав.

По информация на изпълнителния секретар на Българската федерация туризъм и президент на ТИД тази година Делка Кавръкова, по-голямата част от участниците са на възраст около 60-65 години, но в биваците се срещат и млади хора, дори и семейства с деца. Най-малкият участник, Момчил, е едва на 2 години. Семейството му живее в София, но специално за да се включат в регатата за трети пореден път тази година, отиват до Ново село, за да гребат заедно с останалите до Свищов.

Сред участниците е и получилият преди няколко години известност Марин Левиджов, който смени името си с това на любимия си отбор Манчестър Юнайтед и сега е горд носител на документ за самоличност, според който притежателят му се нарича Манчестър Здравков Юнайтед - Левиджов. В неговата компания са четирима приятели с 30 годишна история в регатата.

За 40 пореден път в гребната регата участва Красимир Павлов от Варна. Всяка година той тръгва от Ново село и стига до последната спирка в българския участък- Силистра.

От Варна е и познатата на българския спорт гребкиня Николина Русева- първата българка, състезавала се на едноместен каяк на ХVIII олимпийските игри в Токио през 1964 година, която сега е на 69 години и за 32 поредна година в гребната регата.
По публикацията работи: Петя Дилова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна