Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Църквата даде пример за излизане от разногласията и разединението"

Епископ Йеротей: Патриарх Даниил е един нов исихаст

"Изборът му е добър и за българския народ, и за БПЦ"

| Интервю
Eпископ Йеротей
Снимка: Ани Петрова

Изборът на патриарх Даниил е добър и за българския народ, и за Българската православна църква (БПЦ). Той е един нов исихаст - човек, който се бори със страстите и изкушенията.

Това каза в предаването "РадиоТочка" Агатополският епископ Йеротей, който беше кандидат за Сливенски митрополит.

"Църквата живее в този свят, но нейните правила са извън него, тя е богочовешки организъм, нейният невидим глава е Исус Христос. Въпреки всички други фактори - най-важният е божественият фактор, това пролича и в избор на Българския патриарх. ... Едни са човешките желания и намерения, а съвсем други могат да бъдат божествените измерения и божественото решение", добави той.

Според него изкушението при избора на патриарх е било да бъде предпочетен "удобен кандидат", който да няма възможност да взема собствени решения.

"Последната година е белязана от драматични събития, но Църквата даде пример за излизане от разногласията и разединението", коментира епископът, обобщавайки изминалите месеци, в които се проведоха избори за митрополит на Сливенска епархия и за Български патриарх и Софийски митрополит.

Той уточни, че Църквата винаги се е стремяла да запази единството и мира:

"Много е важно да бъдем обединени в една вяра и разногласията трябва да бъдат преодолени единствено по църковни методи - диалози, събори. Светият синод успя да преодолее тази криза (около избора на Сливенски митрополит - б.р.), намери верния път. ... Проблемите са свързани преди всичко с нас самите. В Православната църква преди всичко трябва да наблегнем на нашите проблеми и на нашите грехове и страсти. Да не обръщаме внимание на чуждите грехове и проблеми. Аз не бях предпочетен (за митрополит на Сливенската епархия - б.р.), защото, според членовете на Светия синод, не съм покрил дадени изисквания. Тези изисквания те ги определят и това е тяхно право".

По думите на епископ Йеротей "Църквата не е херметическа система" и има външни влияния, но "църковните канони, правила и Уставът на БПЦ определят границата, докъдето могат да се простират".

Интервюто на Илия Вълков с епископ Йеротей в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна