Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Пенев: "Мечтая си за една истинска, хубава България- държава за живеене, с готини млади хора"

Здравейте, уважаеми слушатели на РАДИО ВИДИН! Днес ние- дамският дует на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Нора Георгиева, ви предлагаме в следващия един час да останем заедно в една шарена мъжка компания- с момчетата от българската рок банда Б.Т.Р. и легендарния вокалист на британската рок група "Юрая Хийп"- Джон Лоутън. Решихме така, за да може с повече от вас, приятели, да споделим вълшебната атмосфера, от която бяхме част преди броени дни в Лом. Градът бе домакин на станалия вече традиционен фестивал "Рок Вълнение". На площад "Свобода" в малкия крайдунавски град, заедно с музикантите от група Б.Т.Р., Джон Лоутън откри феста. Легендарният вокалист на "Юрая Хийп" подари на изпълнилите площада на малкия крайдунавски град почитатели на рока в негово живо изпълнение най-големите хитове на световноизвестната банда. А фенове от 9 до 90 години пяха с него "Джулай Морнинг"- подарък към всички, родени в 60-те и 70-те години на миналия век, които помнят как някога тайничко- от ръка на ръка, се предаваха касети с любима музика.

© Снимка: Румен Илиев

Да, студийните записи на британската рок група "Юрая Хийп" са класика. Но не е ли по-вълнуващо да чуете как звучи гласът на Джон Лоутън на живо сега? 67-годишният рок динозавър от 2004 година ежегодно изпълнява "Джулай Морнинг" на концертите в Каварна- "Калиакра Рок Фест", които се провеждат на зазоряване на 1 юли. В края на 2008 година става водещ поредица от филми с общото заглавие "Джон Лоутън представя", в който разказва за миналото на Бургас и други градове в България, за български околности, традиции и обичаи. През 2011 година взема участие в българския филм "Love.net", като подарява на продукцията песента "Tonight". През януари 2012 година записва албум с Диана Експрес. С прозвучалите в ефира на РАДИО ВИДИН два любителски записа от концерта в Лом искахме да споделим с вас, нашите слушатели, частичка от магията на живия контакт с легендата Джон Лоутън, който не крие пристрастията си към България:

"Влюбих се в българските традиции и историята, които българите съхраняват въпреки трудностите. Опознах страната още повече, докато правех документалните филми "Джон Лоутън представя". Оказа се, че не само аз научавах нови неща, но и хората от съответните градове също. Моят дом е в Англия, защото семейството ми е там, но като че ли изкарвам повече време в България", признава пред в-к "Монитор" бившият вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън.

Днес в "Калейдоскоп" ви пренесохме на площад "Свобода" в Лом, по време на феста "Рок Вълнение", за да споделим с вас, уважаеми слушатели, емоцията на стотиците почитатели на рока, които аплодираха Джон Лоутън и пяха заедно с легендарния вокалист на "Юрая Хийп" любимите си песни. Оказа се, че това- да пее на една сцена с Джон Лоутън, е една от големите мечти на фронтмена на българската рок банда Б.Т.Р. Атанас Пенев. Ето ви и признанието на Наско:

"Това ми беше мечтата. Винаги съм си представял, че съм на голяма сцена, пред много хора, които пеят това, което аз пея, че съм на турне с моите идоли... Е, тези мечти на 90 процента вече се сбъднаха."

А на въпроса коя е сега Голямата Мечта на Атанас Пенев, получавам един неочаквано обикновен и много човечен отговор:

"Мечтая си за една истинска, хубава България- държава за живеене, с готини млади хора."

Докато слушам Наско, си мисля за едно от последните интервюта на наскоро преминалия в отвъдното актьор Тодор Колев, който с горчивина, топлина и надежда казва: "Имало едно време в България много приятни семейства, да знаете! Много приятни семейства- български, с много хубави хора- българи, отворени, услужливи, възпитани, любезни. Човеци в тая държава е имало!... Кажете на децата си! Може би някой ден пак ще има..." Споделям с Наско Пенев това откровение на Тодор Колев, а той продължава репликата ето така:

"И сега има хубави и добри хора в България. Има и ще има добри хора- не всички са избягали зад граница... Животът е такъв- хубав е. Трябва просто да си казваме "Добър ден!", да живеем живота си със съседите си, с приятелите си. Да се усмихваме. Ние сме си такива- позитивни. Дори когато малко се "караме" от сцената с песни като "Хвани живота си в ръце", ни сме с поглед напред и с надежда за едно по-добро бъдеще..."

Редим си днес в "Калейдоскоп" една шарена мозайка от мечти и реалност... и слушаме хитове на Джон Лоутън, заедно с българската рок банда Б.Т.Р. и Наско Пенев. Срещнахме ги заедно на фестивала в Лом "Рок Вълнение". И знаете ли, оказа се, че светът не е чак толкова голям... И мечтите ни не са чак толкова различни... И май във всяко време и на всяко място на Планетата едно от най-трудните неща е да бъдеш добър... А, и че Надежда не може да няма, след като тук, в нашия труден, труден, труден Северозапад има хора, които с блеснали очи и пълно гърло пеят заедно с Наско "Море от любов"!
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна