Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия внесе в Съвета за сигурност проект на резолюция за хуманитарната криза в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия внесе в Съвета за сигурност проект на резолюция за хуманитарната криза в Сирия. Това стана след като външният министър Сергей Лавров определи проекта на западните държави като "откъснат от действителността".

Засега официалните източници на ИТАР-ТАСС и Интерфакс не разкриват подробности за съдържанието на документа, който ще бъде обсъден днес. На дневен ред остава и вариантът, поддържан от западните държави. Той съдържа ултиматум до враждуващите страни в Сирия да осигурят незабавен достъп на хуманитарната помощ до бедстващото цивилно население. Отхвърлянето му от руска страна даде повод на Съединените щати да обвинят Москва, че с позицията си способства за гладуването на хиляди сирийци.

Споразумението за примирие в централния град Хомс изтече вчера. Преди това ООН успя да изведе от стария квартал още двеста местни жители и да достави брашно за тези, които не успяха да напуснат района, обсаден от правителствените войски. Управителят на Хомс потвърди пред Франс прес, че ще направи опит за удължаване на примирието с бунтовниците.

Без резултат продължават преговорите между сирийското правителство и опозицията за преходно управление на страната. Неправителствени организации пресметнаха, че от началото на преговорите в Женева на 22 януари досега боевете в Сирия струват живота на 236 души дневно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна