Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На извънредно заседание днес депутатите ще гласуват Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС
Председателят на парламента свиква извънредно заседание днес за гласуване на Изборния кодекс и уреждане на начина на плащане на данъчните и осигурителните задължения.

Заседанието на депутатите е под въпрос заради скандали от петък, предизвикани от отпадането на идеята изборната кампания да не се води само на български език.

Заседанието на Народното събрание в петък бе прекъснато поради липса на кворум. Предизборната кампания ще се води на български език - това приеха депутатите при второто четене на Изборния кодекс. Предложението на ДПС, когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигури превод на български, бе отхвърлено. За него гласуваха 36 от народните представители, 116 не го подкрепиха, а 61 се въздържаха.

Депутатите от ДПС излязоха демонстративно от залата заради отхвърленото предложение. Изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов предизвика острата реакция на "Атака", и на БСП.

От залата излязоха и от "Атака", които бяха възмутени от изказвания на депутати от ДПС. ГЕРБ традиционно не поддържат идеята за работа на този парламент и затова често пъти не се регистрират. При тези обстоятелства кворумът днес е под въпрос.

Първа точка в дневния ред обаче е разглеждане на първо четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Депутатите трябва да разгледат спешно промяната, която предвижда въвеждането на четири отделни сметки за плащане на данъци. Причината е, че Конституционният съд обяви единната сметка за противоконституционна.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна