Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Желязкова: Как ще агитират на турски език младите свои избиратели, когато те няма да ги разбират

Антонина Желязкова: Тези спекулации са безкрайно опасни за цялото общество

Снимка: Дневник

Вече повече от 20 години, когато наближи предизборна ситуация, винаги нашите политици изваждат етнически аргументи не за друго, а защото те са най-бързо и най-силно въздействащи. Не ни спестиха и сега тази авантюра. Това каза директорът на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова в интервю за предаването "Преди всички“.

Желязкова определи като демагогски крясъци обсъждането в парламента за правото на предизборна агитация на турски език в България: С чиста съвест казвам демагогски, защото все пак ДПС, една голяма част от лидерите на ДПС, са в политиката повече от 20 години и те никога не направиха нищо, за да се погрижат за запазването и развитието на турския език за турското малцинство. Преди две години направихме изследване, в което показахме, включително и на елита на ДПС, че младите хора в България започват да губят турския език, защото отказват да го учат в училищата и защото след 1992-ра година не са издавани учебници за изучаване на турски език. И аз питам как ще агитират на турски език пред младото поколение свои избиратели, когато те няма да ги разбират на турски език? Всички експерти, които пишат учебници, знаят, че учебници по език трябва да се подменят, актуализират, защото езикът се развива на 3-4 години, а турските деца нямат такива учебници повече от 20 години. Изведнъж се появява този приоритет, че трябва да се агитира на турски език. Това е смешно и популистко.

Желязкова заяви, че след 2005-а година, според изследвания на Института, се забелязва разкъсване на връзките между християни и мюсюлмани и изостряне на етническото напрежение, и то само чрез политически спекулации: Това нещо е нарастващо. Забелязва се на терен отчуждението, което настъпва между българи и турци, което не сме имали дори 1989-а година. Тогава хората бяха много по-сплотени и заедно в надеждата да правят някакви промени. Сега чисто политически те са се капсулирали едни от други и много трудно работят и съжителстват заедно, т.е. разбира се, че всички тези спекулации, които се правят само за да имат някакво въздействие върху електоратите преди майските избори, са безкрайно опасни за цялото общество.

Цялото интервю с Антонина Желязкова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна