Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рединг разкритикува желанието на Лондон да предоговори отношенията си с Брюксел

Снимка: БТА

18-те страни от еврозоната трябва да сформират Съединени европейски щати, за да стабилизират общата европейска валута, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг по време на реч във факултета по право в университета Кембридж.

Вивиан Рединг си послужи с прочута фраза на Уинстън Чърчил от 1946-а година, обосновавйки призива си за пълен фискален и политически съюз на по-голямата част от континента.

Има пълни основания за истински фискален и в крайна сметка, политически съюз. По мое мнение еврозоната трябва да се превърне в Съединени европейски щати, заяви Рединг.

Тя обаче веднага цитира мнението на Уинстън Чърчил, изразено в Цюрих през 1946-а, че Великобритания трябва да остане встрани от Съединените европейски щати.

Подобно на Чърчил аз смятам, че Великобритания не трябва да бъде част от този модел, но да остане близък съюзник с федерализираната еврозона, с която да продължава да дели общ пазар, обща търговска политика и, да се надяваме, обща политика по въпросите на сигурноста, изтъкна Вивиан Рединг.

Политическите коментатори на Острова веднага определиха Рединг като непокаял се федералист, но приветстваха признанието на висшата служителка на Европейската комисия за нуждата от промени за по-доброто управление на еврозоната, което ще изисква промяна и в договора за членство в Европейския съюз.

Както е известно, премиерът Дейвид Камерън е готов да предложи големи промени в Европейския съюз, ако бъде презибран през 2015-а година, защото смята, че промените в договора за членство са неизбежни и е необходимо съгласието на Великобритания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна