Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три проекта на декларации във връзка с етническото и религиозното напрежение в страната са на вниманието на НС

Снимка: Ивайло Михайлов

Три проекта на декларации във връзка с етническото и религиозното напрежение в страната са на вниманието на парламента днес. През последните дни две заседания на депутатите бяха прекратени в хода на дебатите за Изборния кодекс заради споровете за езика на предизборната агитация

"Атака", ГЕРБ и председателят на парламента Михаил Миков предложиха отделно текстове на декларации.

От "Атака" искат осъждане на изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. ГЕРБ предлагат парламентът да се произнесе и срещу нагнетяването на етническа нетърпимост и осъждане на „езика на омразата, екстремизма и антибългарската риторика”, както и използването на етническия мир за разменна монета в политическите спорове. Председателят на парламента Михаил Миков предложи текст, който призовава за висока отговорност на всички политически сили да не допускат провокативни изказвания, които да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Миков предлага депутатите да отхвърлят проявите на екстремизъм срещу религиозни храмове. ДПС казаха, че ще подкрепят декларацията на Михаил Миков. ГЕРБ не са съгласни с текста.

В дневния ред е и приемането на Изборния кодекс. Времето за приемането и прилагането им за тези евроизбори изтича в края на пленарната седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна