Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Атака" издигнаха плакати "Не на Турция в ЕС” при посрещането на делегати от турския парламент

| обновено на 20.02.14 в 12:48
Снимка: БГНЕС

Депутати от "Атака" издигнаха плакати с надпис "Не на Турция в ЕС” при посрещането на делегати от комисията по външна политика в турския парламент, водена от председателя й Волкан Бозкър. С призиви "Извини се" и с плакати с надписа "Турция, извини се за 500 години геноцид" и "Турция, дължиш ни 10 милиарда долара за тракийските имоти", депутатите от "Атака", водени от лидера си Волен Сидеров, влязоха на срещата на двете парламентарни комисии, която беше закрита за медиите.

След срещата стана ясно, че двете парламентарни външни комисии на българския и турския парламент са постигнали съгласие за увеличаване на търговско-икономическия обмен между България и Турция, включително и в областта на енергетиката.

Янаки Стоилов, председател на външната комисия, заяви, че са били поставени и проблемни въпроси, между които и за тракийските имоти, за които настояваше "Атака":

Измежду тях мога да отбележа нашите очаквания за придвижване на въпроса с обезщетенията на бежанците от Тракия. ВМРО постави и този въпрос. Бяха разисквани въпросите за имотите. Турските представители съобщиха, че са възстановени над 10 имота български, 8 от които в Истанбул и 2 в Одрин.

Председателят на турската външна парламентарна комисия Волкан Бозкър увери, че неговата страна има добро отношение към България.

Взаимоотношенията между Турция и България, те имат много сериозно бъдеще и ние не трябва да ги пакетираме в капацитети и потенциала на тези отношения в бъдеще за някои проблеми от ежедневието, които не може да не разрешим.

Въпреки поставения въпрос за тракийските имоти Волен Сидеров обвини Янаки Стоилов в лъжа:

Стоилов по никакъв начин не постави въпроса за обезщетенията за тракийските имоти категорично. Бяхме шест човека от парламентарната група на "Атака" плюс двамата наши членове на комисията, така че той в момента излъга.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна