Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешка област има спад на животновъдството, но се увеличава интересът към отглеждането на риба, пчели и калифорнийски червеи.

Снимка: БГНЕС

В Ловешка област има спад на животновъдството, но се увеличава  интересът към  отглеждането на риба, пчели и калифорнийски червеи.

Само през 2013 г. в областта са били  регистрирани 49  нови пчелини, 10 рибовъдни ферми и 16 ферми  за калифорнийски червеи, съобщи директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч Ивайло Йотов:

Увеличават се по-нестандартните регистрации на животновъдни обекти. Има доста голям интерес към калифорнийски червеи. Тона е нещо ново като вид бизнес, който се развива на територията на областта.

Според Йотов, тези ферми отговарят на на всички  изисквания за биосигурност на българското и европейско  законодателство. Той допълни, че през 2013 г. са регистрирани нови овцеферми,  свинеферми и кравеферми.

Животновъдството като цяло  търпи спад в броя на животните.

В Ловешко има регистрирани близо 1400 говедовъдни  обекта и 40 ферми за биволи. Близо 2900 са стопаните, които отглеждат овце и около 2500 - кози.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна