Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският парламент може да назначи премиер още днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският парламент може да назначи премиер на страната още днес, съобщи депутатът от партия "Баткившчина" Николай Томенко.

Върховната рада обсъжда три кандидатури за премиер на страната, който да сформира коалиционно правителство. Според Томенко кандидатите са бившият премиер Юлия Тимошенко, лидерът на "Баткившчина" Арсений Яценюк и депутатът Петро Порошенко. Съгласно споразумението, подписано в петък от президента Янукович и тримата основни опозиционни лидери, кабинет на националното единство трябва да се състави в рамките на 10 дни след подписване на документа.

Радата ще обсъжда още проект за забрана на дейността на управляващата Партия на регионите и Комунистическата партия на Украйна.

Освободената от затвора Юлия Тимошенко беше посрещната триумфално на площад "Независимост". Тя призова протестите да продължат, докато постигнат всички свои цели.

Трябва да направим няколко важни неща заедно. Първо, трябва да докараме Янукович и всичкия боклук около него тук, на Майдана, призова Тимошенко.

Протестиращите остават на централния площад в Киев, като засега обстановката там е спокойна. Отряди за самоотбрана на протестиращите с каски и самоделни щитове, които поеха контрола над столицата, заеха мястото на полицията, която охраняваше президентството и парламента. Целта е да се попречи на радикални сили да рушат или да провокират насилие.

Местонахождението на държавния глава Виктор Янукович е неизвестно, заяви неговият представител в украинския парламент Юрий Мирошниченко. Той каза, че днес няма връзка с него и не знае къде се намира Янукович. 

Опозиционният лидер Виталий Кличко, който е един от възможните кандидати за президент на страната, заяви, че изчезването на Янукович налага избирането на нов държавен глава:

Милиони украинци искат да знаят къде е Янукович и се опитват да го открият. Но той изчезна. Президентът на Украйна изчезна и затова трябва да изберем нов. Моята основна цел не е да заема поста на президент, а да направя Украйна европейска държава с европейски стандарт на живот. Ако мога да го направя чрез президентския пост, ще дам всичко от себе си, и тогава ще се кандидатирам.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна