Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова иска Плевнелиев да побърза с ветото на Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

На дискусия за новия Изборен кодекс заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова призова президента Росен Плевнелиев да побърза с налагането на вето върху част от изборните правила. По думите на Манолова президентът има срок от осем дни:

Очакването е, ако ще налага вето върху някои текстове, да бъде изключително мотивиран и да има много солидни аргументи.

Румяна Коларова, един от секретарите на президента, заяви, че не приема тази форма на натиск: 

По Конституция президентът има 15 дни. Да се внушават някакви срокове от осем дена е опит за упражняване на политически натиск. Пред БСП той заяви, че в разумен срок ще вземе своето решение.

Изборът на Централна избирателна комисия беше най-горещата тема в дискусията по новия Изборен кодекс, организирана от Института за развитие на публичната среда. Председателят на Управителния съвет Антоанета Цонева посочи: 

Силните страни на този кодекс са радикалните промени, свързани с отразяването в медиите, и бюлетината, която ще изглежда графично по абсолютно непознат досега за българския избирател начин. Недобрите страни на този кодекс - провалената идея за създаване на професионална изборна администрация, липсата на регистър на избирателите, липсата на район в чужбина, отхвърляне на електронното гласуване, дори в пилотен вариант.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна