Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна предава Янукович на Международния наказателен съд в Хага

Виталий Кличко потвърди, че се кандидатира за президент на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховната рада на Украйна одобри на първо четене решение да се обърне към Международния наказателен съд с молба да привлече под отговорност Виктор Янукович и други длъжностни лица за престъпления срещу човечеството по време на мирните протести в страната. Междувременно лидерът на партия УДАР Виталий Кличко е потвърдил намерението си да се кандидатира за президент на Украйна.
 
Ще се кандидатирам, защото твърдо вярвам, че е необходимо напълно да се променят правилата на играта в Украйна. Трябва да има справедливост и аз знам, че това може да се постигне, е заявил Кличко пред журналисти. Той е уверил, че правителството ще се създаде въз основа на професионализма и моралните качества на кандидатите.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова Русия за конструктивен подход към Украйна, който да съхрани единството на страната. Барозу заяви пред Европейския парламент, че Европейската комисия вече работи с международните финансови институции за осигуряване на финансова подкрепа за Украйна и подчерта: Оттук отправям призив към всичките ни международни партньори и особено към Русия, да работят конструктивно с нас, за да постигнем една единна Украйна, която може да бъде фактор за стабилността на Европейския континент и да има добри отношение и със западните, и с източните си партньори.  
 
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия няма да се намесва във вътрешните работи на Украйна и очаква същата позиция и от другите страни. На пресконференция с външния министър на Люксембург Ян Аселборн Лавров заяви: Потвърдихме заявената по-рано принципна позиция за ненамеса във вътрешните работи на Украйна. Разчитаме, че всички ще се придържат към същата логика.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна