Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсен Аваков подписа указ за разпускане на специалните части "Беркут" в Украйна

| обновено на 26.02.14 в 14:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Временният ръководител на украинското външно министерство Арсен Аваков подписа указ за разпускане на специалните части "Беркут“, които бяха основният противник на демонстрациите срещу Виктор Янукович през последните три месеца.

Във Върховната рада продължава събирането на подписи за съставяне на коалиционно правителство. За кандидати за премиерския пост бяха посочени лидерът на "Баткивщина" Арсений Яценюк и депутатът Петро Порошенко. 

Междувременно бяха извършени обиски в офиси на сваления президент Виктор Янукович и в други сгради, сред които Националната банка. Това е част от разследване срещу Янукович за предполагаемо предумишлено убийство, съобщи прокуратурата. Освен Янукович в изявлението са посочени началникът на канцеларията му, бившият генерален прокурор и бившият вътрешен министър като заподозрени за убийство, свързано с продължилите три месеца безредици.

Говорителят на Европейската комисия Оливие Баи заяви, че Русия трябва да бъде привлечена в търсенето на решение за Украйна. Той не се ангажира със срокове, суми и възможности, които биха били предоставени на Украйна.

Хиляди противници на Евромайдана се стекоха при паметника на Ленин в Харков, развявайки руски знамена. Кметът Генадий Кернес предупреди, че ще свика още хора, ако привържениците на доскорошната опозиция не вдигнат блокадата от сградата на областната администрация.

Председателят на Кримския парламент Владимир Константинов отхвърли плановете на властите в Киев да разпуснат Върховния съвет на автономната република.

Военните министри от НАТО ще обсъдят рисковете за териториалната цялост на Украйна и начини за стабилизирането на страната.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна