Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Иванова: Авторитетът на съда не бива да се подкопава

Снимка: БГНЕС

След зачестилите искания за отвод на съдии по знакови дела в Съюза на съдиите започна дискусия по темата. В "Преди всички“ говорителят на ССБ Весислава Иванова обясни, че в закона се предвиждат две групи основания за отвод:

В първата група основанията са изброени изрично и при наличието на което и да е от тях съдията е абсолютно длъжен да се отдаде. Във втората група основания законът е формулирал по-общо – наличия на обстоятелства, които определят съдията като предубеден или заинтересован. Това трябва да се основава на обективни факти. Те трябва да са такива по характер, че да сочат възможен конфликт на интереси или да определят пристрастието на съдията към някоя от страните или неговата предубеденост. Тези обективни факти трябва да бъдат проверяеми. Слуховете не са факти.


Съдия Иванова каза още, че към участниците в процеса – адвокати, прокурори, медии, е отправен по-завишен стандарт, когато коментират висящите процеси, от гледна точка на това, че авторитетът на съда не бива да се подкопава.

Не бива да се говори, че актът е предварително обречен на провал, че подсъдимият няма да получи справедливос
т, подчерта Весислава Иванова.

Интервюто на Силвия Великова с Весислава Иванова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна